La industria del joguet va suposar que IBI es transformara en un poble ocupat per un gran nombre d’empreses jogueteres. La població va creixer en tamany i en habitants, arribats des d’altres regions, per a participar en el procés il.lusionant de la fabricació de joguets

La fàbrica Rico és la segona empresa de joguets fundada a IBI. En 1910, antics treballadors de la fàbrica Payà Hermanos es van associar per a crear una de les fàbriques de joguets més longeves i productives d’IBI. El seu nom canviarà diverses vegades fins l’arribada en 1919 de Santiago Rico que acabarà per donar el nom de Rico S.A. en 1922.

Durant la Guerra Civil, la seua maquinària va forma part de la industria d’armament situada en els locals de Payà Hermanos, sent uitlitzada per a la fabricació de bales, espoletes i també de monedes.

Durant la posguerra, Rico S.A. será coneguda per la fabricació de trens elèctrics, tan mateix será als anys 60 i 70 quan li arribarà el reconeixement a nivell nacional i internacional. Joguets com el Mercedes o el Pegaso es convertirán en el desig de molts xiquets.

Aribats els anys 80 finalitzarà la seua activitat després de més de 70 anys fabricant il.lusions. Actualment part de les seues instal.lacions formen part de l’equipament de l’Ajuntamentd’IBI

* Font: https://ibiqr.es/la-fabrica-de-joguets-rico/?lang=ca
Amb autorització d’Ibiqr.es